Șomaj şi mai multe impozite, motivele divorţului dintre francezi şi socialistul Hollande! Vezi care este vestea bună pentru parizieni!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 01/04/2014 » By Gabriela Sava » Politică, Stiri externe

Rezultatele alegerilor locale din Franţa ilustrează dezamăgirea electoratului faţă de preşedintele ţării, Francois Hollande, şi îi erodează capacitatea de a readuce pe linia de plutire o economie care se scufundă, informează marţi ziarul ABC.

Aşa cum anticipau sondajele şi rezultatele primului tur, Partidul Socialist (PS, de guvernământ) s-a confruntat cu un eşec usturător la alegerile locale de duminică. Înfrângerea are un nume: Francois Hollande. Singura veste bună pentru locatarul de la Elysee a fost alegerea socialistei Anne Hidalgo, de origine spaniolă, la primăria Parisului.

Rezultatele confirmă ceea ce studiile de opinie anticipau demult, că preşedintele trece prin momentele sale cele mai grele şi că francezii şi-au pierdut încrederea în el şi în guvernul său, obligat urgent să se remodeleze ca soluţie pentru ieşirea din criza politică. Motivele pierderii de imagine a preşedintelui şi a sprijinului electoratului sunt diferite, dar cel principal este economia.

În cei aproape doi ani de mandat, Hollande nu a găsit altă cale să aducă la suprafaţă o economie care se scufundă, decât creşterea presiunii asupra contribuabililor tot mai iritaţi. Obişnuiţi cu ajutoarele generoase ale statului bunăstării, alegătorii francezi asistă cu dezamăgire cum apologetul drepturilor şi serviciilor sociale este obligat tot mai mult de împrejurări să aplice o politică de austeritate, constând în mai multe impozite şi mai puţine cheltuieli.

Imaginea de apărător al social-democraţiei europene pe care şi-a cultivat-o Hollande în timpul campaniei s-a lovit de fermitatea lui Merkel şi de creşterea neîncrederii pieţelor în economia franceză. Această imagine s-a făcut ţăndări când, imediat după ce ieşea la suprafaţă scandalul său amoros, preşedintele anunţa tăierea cheltuielilor cu 65 de miliarde de euro, în linie cu dogmele de austeritate economică pe care se presupune că trebuia să le combată.

Dar nici această măsură nici celelalte anterioare, la fel de nepopulare, nu au reuşit să frâneze şomajul în Franţa, care a încheiat anul 2013 cu nivelul record de 10,9%. Pe de altă parte, adoptarea de criterii economice care nu-i erau în fire lui Hollande când era candidat relevă un aspect care îi erodează şi mai mult credibilitatea: supremaţia Germaniei în cadrul Uniunii Europene şi pierderea relevanţei internaţionale a Franţei.

Iar în timp ce predecesorul lui în funcţie, Nicolas Sarkozy, s-a lăudat întotdeauna cu relaţiile sale bune cu cancelarul Merkel, reuşind să vândă ideea că formează un fel de micro-alianţă la nivelul Uniunii, Hollande nu poate evita acel sentiment de neputinţă şi de supunere confirmat de incursiunile sale tot mai dese în zona consolidării fiscale.

Un motiv care a contribuit mai puţin la pierderea popularităţii preşedintelui este scandalul său amoros cu actriţa Julie Gayet. Însă, deşi majoritatea francezilor sunt de părere că preşedintele este liber să facă ce vrea în viaţa lui privată, fotografiile în care este văzut abandonând palatul unde trăia cu partenera sa Valerie Trierweiller acum părăsită, au generat îndoieli privind securitatea preşedintelui şi capacitatea sa de a se comporta ca un om de stat.

Dar sunt mulţi cei care cred că, mai mult decât acest comportament, ceea ce a dăunat grav imaginii preşedintelui a fost mai degrabă majorarea impozitelor şi creşterea şomajului, conchide ABC.

Sursa foto: theguardian.com

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.