Paradă militară la Moscova în plină criză în Ucraina! Vezi cu ce ocazie!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 09/05/2014 » By Gabriela Sava » Politică, Stiri externe

Parada militară de celebrare a victoriei asupra Germaniei naziste în anul 1945 a început vineri în Piaţa Roşie din Moscova, în plină criză din Ucraina, mai ales după anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, relatează AFP.

Peste 11.000 de soldaţi şi cadeţi de la şcolile militare, 151 de echipamente militare, precum şi 69 de avioane şi elicoptere participă la această defilare, care se vrea o demonstraţie de forţă, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a premierului Dmitri Medvedev.

Ministrul rus al apărării, general de armata Serghei Şoigu, a trecut în revistă trupele din dispozitiv, în sunetele fanfarei militare. Comandantul paradei este general-colonelul Oleg Saliukov.

Potrivit RIA Novosti, printre echipamentele angajate la parada din Piaţa Roşie figurează vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Panţîr-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf şi Topol-M etc.

La finalul defilării, Piaţa Roşie va fi survolată de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 şi Su-34, Il-76, avionul de recunoaştere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

Un foc de artificii este prevăzut la Moscova pentru ora locală 22:00, dar astfel de spectacole pirotehnice vor avea loc în toate marile oraşe din Federaţia Rusă, la fel ca în fiecare an.

În fiecare an, Rusia celebrează victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai – capitularea fiind semnată la 8 mai noaptea târziu, 9 mai, după ora Moscovei.

Acest eveniment, prin care Rusia îşi demonstrează puterea sa militară cu lansatoare de rachete, tancuri şi bombardiere, este chiar mai important în acest an pentru Kremlin, în contextul opoziţiei Occidentului faţă de Rusia cu privire la situaţia din Ucraina.

Media ruse sugeraseră săptămâna aceasta că preşedintele Vladimir Putin ar putea să se deplaseze în Crimeea de 9 mai, pentru prima oară după alipirea peninsulei la Rusia, pentru a asista la parada militară organizată la Sevastopol – baza Flotei Rusiei din Crimeea – cu această ocazie.

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul său de externe Frank-Walter Steinmeier au protestat în ajun în legătură cu această posibilitate. ‘Cancelarul german l-a chestionat direct’ pe Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, iar el a lăsat deschis răspunsul dacă va participa sa nu’, a afirmat Steinmeier, într-un interviu televizat la canalul de televiziune WDR.

Anexarea Crimeii la Rusia, care a intervenit după venirea la putere a noilor autorităţi proeuropene de la Kiev, se află la originea celei mai grave crize între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece. Violenţele s-au extins în sud-estul Ucrainei, aflată acum la un pas de război civil, scrie AFP.

Sursa foto: a1.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.