Siria are încă destui precursori chimici “pentru multe atacuri”! Vezi câte tone de material deține încă!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 09/05/2014 » By Gabriela Sava » Justiţie, Stiri externe

Siria dispune încă de precursori chimici suficienţi pentru a fabrica gaz neurotoxic şi reproduce atacul mortal din august din apropiere de Damasc, a declarat, joi, Marea Britanie în faţa organizaţiei însărcinate cu supravegherea distrugerii arsenalului chimic sirian.

Delegatul ţării la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice /OIAC/, cu sediul la Haga, s-a plâns de lipsa de progres în proces în ciuda faptului că Siria a livrat deja peste 92% din arsenalul ei.

Siria continuă să posede încă 100 de tone de material” la unul dintre siturile sale, a declarat delegatul într-un Consiliu executiv al OIAC, potrivit unui document văzut de AFP.

“Situl conţine toţi precursorii necesari producţiei de gaz neurotoxic şi material suficient pentru a reproduce, de mai multe ori, incidentul de la periferia Damascului din 21 august anul trecut”, a declarat el.

Atacul cu gaz sarin a ucis sute de persoane şi a condus Damascul să accepte să predea armele sale chimice.

Această decizie a intervenit în cadrul unui acord încheiat între Washington şi Moscova în septembrie 2013, care a exclus perspectiva unei intervenţii militare a SUA împotriva regimului din Siria.

În conformitate cu termenii acordului, Siria ar fi trebuit să evacueze tot arsenalul ei până la 27 aprilie, după ce a ratat mai multe termene limită.

Vase daneze şi norvegiene trebuie să transporte acest arsenal spre o navă americană, care îl va distruge în mare înainte de 30 iunie.

Marea Britanie a acuzat Siria că “amână următoarele etape de transport, transbordare, debarcare şi distrugere”.

Pentru a justifica întârzierea, guvernul sirian argumentează prin lipsa de securitate în ţară, în război de trei ani, dar puterile occidentale acuză Damascul de încetinire deliberată a procesului.

Sursa foto: jurnalul.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.