Ucraina a încetat să mai pompeze gaze din Rusia! Vezi de ce!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 09/04/2014 » By Gabriela Sava » Economie, Stiri externe

Ucraina, care încearcă să negocieze cu concernul rus Gazprom o revenire a preţului la gaze la nivelul de 285 de dolari pe mia de metri cubi, a încetat miercuri să mai pompeze gaze ruseşti în depozitele sale subterane, informează agenţia de presă ucraineană Unian, citând o declaraţie a ministrului energiei şi industriei cărbunelui, Iuri Prodan.

‘Nu mai pompăm gaze la ora actuală. Încă mai avem timp să facem această operaţiune’, a afirmat Prodan, înainte de începerea şedinţei de guvern.

Ucraina nu este de acord cu preţul de 485 de dolari pe mia metri cubi, stabilit la 1 aprilie de către Gazprom. Autorităţile ucrainene speră încă să negocieze cu Moscova revenirea la vechiul preţ.

Partea ucraineană datorează Gazpromului pentru importurile din luna martie mai mult de 550 de milioane de dolari.

Ministrul ucrainean al energiei a avertizat Moscova că ţara sa va începe să-şi ramburseze datoria abia după ce se ajunge la un acord cu privire la costul gazelor naturale importate din Rusia.

‘Noi am propus de fapt revenirea la înţelegerile care au funcţionat în 2013, deoarece nu există niciun motiv pentru schimbarea’ coeficientului vechi de calculare a preţului, a mai spus oficialul ucrainean.

Guvernul rus ar putea decide, la reuniunea sa de miercuri convocată de preşedintele Vladimir Putin, suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina, potrivit cotidianului rus Kommersant. Este posibil ca furnizarea de gaze ruseşti către Ucraina să nu fie brusc suspendată: Gazprom ar putea să ceară societăţii Naftogaz Ukrainî ca de la 1 mai să înceapă să plătească înainte de livrarea propriu-zisă a gazelor.

Concernul rus dispune de o astfel de oportunitate întrucât Naftogaz nu a plătit la timp importurile de gaze pentru luna martie, iar datoria totală a Ucrainei la gaze a crescut la 2,2 miliarde de dolari.

Sursa foto: incomemagazine.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.