Parlamentul Rusiei aprobă ştergerea a 90% din datoria Coreii de Nord! Vezi la ce sumă se ridică datoria!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 22/04/2014 » By Gabriela Sava » Economie, Politică, Stiri externe

Parlamentul Rusiei a aprobat anularea a 90% din datoria istorică de aproape 10 miliarde de dolari pe care Phenianul o are faţă de Moscova din perioada sovietică, decizie care ar putea facilita construcţia unei conducte de gaz către Coreea de Sud care să tranziteze teritoriul Coreii de Nord, informează sâmbătă Reuters.

De altfel, Rusia a anulat datoriile mai multor aliaţi din epoca sovietică, inclusiv Cuba.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a ratificat vineri un acord încheiat în 2012 şi care prevedea anularea a 90% din grosul datoriei nord-coreene. Datoria totală era, la 17 septembrie 2012, de 10,96 miliarde de dolari. Restul datoriei, de 1,09 miliarde de dolari, va fi reeşalonat pe următorii 20 de ani, urmând să fie plătită în tranşe egale din şase în şase luni. Banca rusă Vneşeconombank se va ocupa de reglementarea problemei datoriilor nord-coreene.

Serghei Storciak, adjunctul ministrului rus de finanţe, a declarat pentru mass media ruse că banii ar putea fi folosiţi pentru finanţarea unor proiecte comune în Coreea de Nord, printre care conducta de gaz amintită şi o linie de cale ferată către Coreea de Sud.

Compania rusă de stat Gazprom intenţionează de multă vreme să construiască o conductă de gaz către Coreea de Sud, via Coreea de Nord, care ar urma să transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaz. Moscova încearcă să-şi diversifice vânzările de energie spre Asia şi să le reducă pe cele din Europa care, la rândul ei, doreşte să-şi reducă dependenţa de gazul şi ţiţeiul rusesc. Totodată, Rusia doreşte să ajungă în luna mai la un acord în privinţa furnizării de gaz către China, după un deceniu de negocieri pe această temă.

Sursa foto: realitatea.net

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.