După o jumătate de secol, Japonia autorizează exportul de arme! Vezi care sunt noile reguli!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 01/04/2014 » By Gabriela Sava » Economie, Justiţie, Stiri externe

Japonia a ridicat marţi interdicţia de a vinde arme în străinătate pe care a menţinut-o timp de aproape jumătate de secol. Decizia survine în plină tensiune pe plan regional, în special cu vecinii chinezi, relatează AFP.

Guvernul de dreapta condus de Shinzo Abe a aprobat o nouă doctrină în materie, care înlocuieşte interdicţia ce datează din 1967, a anunţat secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga.

De acum, Japonia va putea, de exemplu, să exporte material militar – deşi autorităţile nipone preferă să vorbească de material pentru apărare, un termen mai puţin agresiv – în ţări care se află de-a lungul rutelor maritime pe care tranzitează importurile vitale de petrol şi gaz ale Japoniei. În această situaţie ar putea fi Indonezia, Vietnam sau Filipine, ţări riverane Mării Chinei Meridionale şi care sunt preocupate, ca şi Japonia, de ambiţiile maritime crescânde ale Chinei.

Potrivit noilor reguli, Japonia interzice totuşi ‘exporturile de arme care ar putea reprezenta o ameninţare pentru pacea şi securitatea lumii, iar guvernul se va asigura în prealabil împotriva oricărui risc de reexportare către o terţă ţară’.

‘În baza acestor noi principii, am luat măsuri pentru ca transferurile de echipamente de apărare să fie mai transparente. Aceasta va contribui la pace şi cooperare în baza principiului ‘pacifismului proactiv”, a precizat Yoshihide Suga, adăugând că Japonia va participa de acum înainte la programe de dezvoltare şi producere de material pentru apărare.

Noile reguli vor permite dezvoltarea şi producerea de arme în parteneriat cu SUA (în special pentru bombardierul invizibil F-35) şi cu ţări europene, precum şi exportul de echipamente militare în scopuri paşnice şi umanitare, ca în cazul misiunilor ONU de menţinere a păcii.

Japonia produce în special muniţie, puşti de asalt, tancuri, nave, avioane de vânătoare-bombardier F2, precum şi un hidroavion cvadrimotor US-2, pe care încearcă să-l vândă de exemplu în India.

În 1967, în perioada războiului rece, Japonia a decis să interzică exporturile de arme spre ţările comuniste, spre cele care se aflau sub embargou ONU asupra vânzărilor de arme şi spre ţări implicate în conflicte internaţionale sau susceptibile de astfel de situaţii.

Aceste restricţii au fost întărite în 1976, ceea ce a dus la o interdicţie totală a vânzărilor de arme. Dar la sfârşitul anului 2011 Tokyo a făcut o schimbare, deschizând calea către participarea unor firme japoneze la proiecte de armament cu alte ţări.

Premierul conservator Shinzo Abe intenţionează de asemenea să promoveze ideea sa că Japonia va putea, în numele principiului ‘autoapărării colective’, să acorde ajutoare aliaţilor aflaţi în dificultate, în primul rând americanilor.

Potrivit unui sondaj recent realizat de agenţia de presă Kyodo, aproape 67% dintre japonezi s-ar opune exporturilor de arme, faţă de 26% care ar fi favorabili. Totodată, per ansamblu majoritatea japonezilor încă mai susţin constituţia pacifistă a ţării lor.

Sursa foto: antena3.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.