Ziua Planetei Pământ! Vezi ce temă are anul acesta manifestarea!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 22/04/2014 » By Gabriela Sava » Cultură, Eveniment, Stiri externe, Stiri nationale

În fiecare an, la 22 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Planetei Pământ (sau Ziua Pământului/Earth Day), manifestare care, în 2014, are ca temă: ”Oraşe verzi”.

În 2014, Ziua Pământului se concentrează asupra mobilizării a milioane de oameni pentru a crea un mediu durabil, sănătos prin ecologizarea comunităţilor din întreaga lume. În prezent, peste jumătate din populaţia lumii trăieşte în oraşe. Pe măsură ce populaţia urbană creşte şi efectele schimbărilor climatice se agravează, noi cetăţenii acestora trebuie să construim şi să dezvoltăm oraşele asigurând un mediu optim de viaţă.

Pentru următorii doi ani, campania ”Oraşe verzi” va mobiliza populaţia la nivel mondial pentru o nouă eră, a ”oraşelor verzi”, în care, alături de oameni, să poată trăi şi celelalte vieţuitoare, în ecosisteme specifice fiecărei specii.

Anual, la 22 aprilie, peste 190 de ţări organizează manifestări publice la nivel comunitar, naţional şi internaţional pentru protejarea planetei. Prin expunerea de materiale pe ecrane uriaşe sau afişe sunt prezentate consecinţele schimbărilor climatice.

De la San Francisco la San Juan, de la Beijing la Bruxelles, de Moscova la Marrakesh, oamenii vor planta copaci, vor face curat în comunităţile lor, acţiuni ce se înscriu în ”campania verde” pentru ocrotirea mediului.

Ziua Pământului în 2007 a reuşit cea mai mare mobilizare la nivel planetar, numărul cetăţenilor care au luat parte la activităţile desfăşurate în mii de locuri (precum: Caracas, Ucraina, Kiev, Tuvalu, Filipine, Manila, Venezuela, Togo, Spania, New York, Londra şi Madrid) fiind estimat la un miliard.

Ziua Plantei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson ca zi de luptă împotriva poluării. Simbolul ales pentru această sărbătoare a planetei Terra este litera grecească teta de culoare verde pe fundal alb.

A fost marcată pentru prima dată la 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioane de americani au participat la manifestaţii anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, manifestaţii reunite sub numele de ”Ziua Pământului”. Efectul acestei demonstraţii de amploare a fost covârşitor, aducând în atenţia opiniei publice poluarea ca una dintre cele mai mari probleme ale omenirii.

Ca urmare a acestor manifestaţii, senatorul american Nelson a reuşit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislaţii corespunzătoare pentru protecţia mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanţelor toxice, a calităţii apei etc.

La 23 aprilie 2009, prin Rezoluţia 63/278, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca Ziua Internaţională a Mamei Pământ (International Mother Earth Day).

O altă iniţiativă a ONU pentru planeta noastră a fost Rezoluţia 60/192 din 22 decembrie 2005 prin care anul 2008 era proclamat Anul Internaţional al Planetei Pământ.

Sursa foto: fluxdestiri.info

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.