Festivalul de Jazz de la Gărâna îşi sărbătoreşte, în acest an, majoratul! Vezi ce premiere naționale vor avea loc anul acesta!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 09/05/2014 » By Gabriela Sava » Cultură, Eveniment, Muzică, Stiri nationale

Festivalul de Jazz de la Gărâna se va desfăşura şi în acest an, în perioada 10-13 iulie, când va ajunge la ediţia cu numărul 18.
Organizatorul principal al evenimentului, Marius Giura, preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat, a declarat joi, la Reşiţa, că va fi cea mai spectaculoasă ediţie de până acum.

“Îmi place să duc la bun sfârşit ceea ce am început, deşi, la un moment dat părea insurmontabilă situaţia. Nici acum nu e foarte roză, dar cu mult sprijin de la Bucureşti şi de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin va fi cea mai reuşită şi cea mai importantă ediţie a festivalului de până acum, probabil va fi cel mai bun festival european, mai ales că a ajuns şi la maturitate”, a declarat Marius Giura.

În fiecare seară vor fi programate câte patru concerte, toţi artiştii fiind de prim-plan mondial. Vor fi şi zile în care nu vor concerta artişti români, dar vor fi prezente, în cadrul festivalului, patru trupe româneşti, nume foarte importante. E vorba de un proiect româno-american, al lui Mircea Tiberian, cu John Betsch şi un basist care va fi anunţat în perioada următoare, de un proiect finlandez, al solistei Elena Mându, laureată a unui premiu pentru soliste vocale la Montreux, în urmă cu doi ani, de un alt proiect, româno-maghiar, a lui Pedro Negrescu, cel mai bun basist pe care România îl are în momentul de faţă, şi grupul Jazzy-BIT din Timişoara, care e şi laureat al premiului de debut al Galelor Muza, al grupurilor de jazz, de la Bucureşti.

“Vedetele incontestabile ale ediţiei vor fi The Crimson ProjeKCt, reluare a proiectului antologic Krim Crimson, fiind unul din cele mai importante nume ale rock-ului progresiv al anilor ’70, apoi celebrul chitarist Ulf Wakenius, din celebrul trio al lui Oscar Peterson, care deţine recordul de audienţă pe concerte live transmise pe TV, având chiar şi un moment de 100 milioane de telespectatori, la lansarea unui preşedinte american”, a precizat preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat.

În prima zi va concerta celebrul trompetist Dave Douglas, într-o formulă extraordinară, unde este susţinut de Carla Brey şi Steve Swallow, nume de legendă ale jazz-ului mondial. Chiar în deschiderea festivalului va concerta grupul polonezului Adam Baldych, cel mai valoros violonist al lumii, la acest moment, laureat al trei premii Grammy, europene, la nici 25 de ani.

În cea de-a doua zi va urca pe scenă un grup norvegian, aşteptat la Gărâna de ani de zile, cu trompetistul Arve Henriksen, unul din cei doi celebri trompetişti norvegieni.

În cea de-a treia zi va concerta un finlandez, Kimmo Pohjonen, într-un recital solo de acordeon electronic. Acest concert este o premieră naţională, fiind primul concert live surround care are loc în România, ceea ce implică unele investiţii pe care, însă, Marius Giura, împreună cu firma Lupo din Gărâna sunt dispuşi să le facă.

În ultima zi a festivalului sunt două grupuri, unul în care va evolua Dennis Cambers, cel mai mare toboşar de gen din istorie, un muzician care a cântat de la Miles Davis, până la Santana, cu toţi marii artişti, iar formula va fi de excepţie, un super-grup american. În grupul care va încheia, probabil, festivalul de la Gărâna, se va regăsi Esperanza Spalding, o basistă şi o vocalistă de jazz, care la 29 de ani are deja două premii Grammy şi şase nominalizări.

Tot în premieră, în acest an, cele două biserici, din Brebu Nou şi Văliug, vor intra în circuitul festivalului, în care sunt programate câte trei concerte. De asemenea, în fiecare zi va fi şi câte un concert în curtea Hanului “La Răscruce”, acolo unde s-a născut festivalul de jazz de la Gărâna, în urmă cu 18 ani.

Prezentatorul evenimentului este, ca de fiecare dată, muzicologul Florian Lungu. Manifestarea se va desfăşura în aceeaşi locaţie ca şi în anii trecuţi, şi anume în Poiana Lupului.

Sursa foto: noicitim.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.