Robu – la discuţii cu Borbely despre Coloana Fidelităţii. Vezi ce soluţie au găsit!

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 22/03/2014 » By News TM » Actualitate, Administraţie, Featured, Stiri locale

monument

Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR, a avut o întâlnire, zilele trecute, cu primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Au discutat de Coloana Fidelităţii, pe care ungurii nu o vor nicicum în Piaţa Bălcescu, acolo unde vrea să o mute Robu.  Cei de la UDMR spun că e un monument al ruşinii. Monumentul a fost donat Timişoarei de Franz Joseph, ca semn al recunoștinței pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției maghiare din 1848-1849, revoluţionarii maghiari fiind reprezentați ca personaje hidoase. Acum, monumental s-a mai schimbat, personajele hidoase au fost îndepărtate, dar amintirile ungurilor au rămas… “În opinia mea, întotdeauna este posibil un dialog, și trebuie să discutăm cu acei lideri locali care iau decizii legate de soarta unor monumente de acest fel”, spune Laszlo Borbely.

 “Eu i-am propus să poarte negocieri cu reprezentanții locali ai UDMR”

 “Nici nu aș fi putut duce tratative cu el pe această temă, pentru că sunt convins că în această problemă nu se poate ocoli opinia comunității maghiare locale. În cursul discuției, i-am spus clar edilului timișorean că această statuie jignește comunitatea maghiară, și că dat fiind faptul că monumentul a fost ridicat într-o vreme când Timișoara făcea parte din Imperiul Austriac, trebuie să se ofere comunității maghiare locale posibilitatea de a-și spune părerea în această chestiune. Într-adevăr, discuția noastră s-a desfășurat într-un mod civilizat, este adevărat însă și că primarul nu a fost dispus să își schimbe opinia. Eu i-am propus să poarte negocieri cu reprezentanții locali ai UDMR și să încerce să găsească împreună o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți. În opinia mea, dacă monumentul va fi restaurat, înainte ca el să fie amplasat într-un loc public, ar fi necesar să i se atașeze o placă inscripționată cu un text care să explice, să clarifice, mesajul acestei statui, și ar fi de asemenea necesar ca monumente timișorene importante pentru maghiari să fie, în sfârșit, restaurate și expuse în amplasamente demne de ele”, spune Borbely.

 Robu spune că sprijină comunitatea maghiară din Timişoara

 “Confirm în totalitate cele declarate de dl Laszlo Borbely privind termenii discuţiei noastre şi poziţiile avute de fiecare dintre noi. Îl asigur pe dl Laszlo Borbely de întreaga mea consideraţie, precum şi de faptul că, aşa cum am procedat şi până acum, voi arăta respect deplin comunităţii maghiare din Timişoara şi o voi sprijini în satisfacerea  nevoilor sale culturale, educaţionale, religioase, cum, de altfel, voi proceda şi în raport cu celelalte minorităţi etnice şi cu majoritatea”, declară primariul Timişoarei Nicolae Robu.

 

 

 

 

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.