Traian Băsescu a participat la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate comemorării lui Avram Iancu. Lozinci ostile președintelui la momentul depunerii de coroane de flori

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 15/09/2013 » By Ioana Sarafoleanu » Actualitate, Social, Stiri nationale

Traian Basescu, la Tebea

Peste 5.000 de oameni au participat astăzi, la Ţebea, la Serbările Naţionale dedicate memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit, în data de 10 septembrie, 141 de ani.

La manifestare au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria Băsescu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, liderul PDL, Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, liderul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi o serie de parlamentari, dar şi oficialităţi judeţene şi locale.

Ceremoniile oficiale au debutat cu un Te Deum oficiat de către un sobor de preoţi,avându-i în frunte pe Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza şi Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie.

Au fost depuse apoi coroane de flori din partea oficialităţilor locale şi centrale, a unor instituţii deconcentrate şi societăţi cultural-patriotice.

Mai multe persoane au huiduit şi fluierat în momentul în care s-a anunţat depunerea coroanei de flori de către şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit şi fluierat și când a încercat să pătrundă între oamenii adunaţi în jurul Complexului Istoric din localitate, la finalul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori la mormântul lui Avram Iancu.

Din mulţime s-a strigat ”Demisia”, ”Hoţule” şi ”Jos Băsescu”.

Semnificația manifestărilor comemorative de la Țebea

Serbările naţionale de la Ţebea sunt organizate anual în fiecare lună septembrie, în mod tradiţional, în cea mai apropiată duminică de data de 10 septembrie, când, în anul 1872, s-a stins din viață Avram Iancu.

Avram Iancu s-a născut în 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus.

De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu a făcut parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă în data de 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Sursa info: www.agerpres.ro
Sursa foto: www.rtv.net

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.