Fondatorul Stratfor, George Friedman: "România nu a trecut încă prin ce e mai rău!"

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 19/05/2013 » By Ligia Huțu » Actualitate, Stiri nationale

George Friedman - Stratfor

Preşedintele grupului Stratfor, George Friedman, a previzionat, în declarațiile făcute publice la finalul vizitei sale în România, că şomajul va începe să crească în țara noastră, în condiţii de recesiune.

Pentru România, Uniunea Europeană reprezintă două lucruri diferite. În primul rând, reprezintă faptul că devii cetăţean european, ai instituţii democratice, ai drepturi ale omului. Şi de cealaltă parte, este vorba despre sistemul după care funcţionează economia. Problema este că sistemul Uniunii Europene nu funcţionează. Este o adevărată criză bancară în acest moment, declanşată şi de existenţa unui şomaj masiv în ţări ca Spania, 26 la sută, ceea ce este enorm. Deci, problema pe care o are acum Uniunea Europeană este cum să reducă şomajul. Iar acesta nu poate fi redus prea repede. De fapt, în condiţii de recesiune, acesta va începe să crească şi în România, de asemenea. Iar asta este o problemă serioasă în condiţiile în care Germania vrea austeritate, pentru că este în interesul său, iar restul Europei vrea stimulente, pentru că este în interesul lor. Şi nu este posibil să existe stimulente cu participarea Germaniei, astfel că sistemul se închide.“,

a punctat Friedman principalele probleme legate de disfuncționalitățile majore cu care Uniunea Europeană se confruntă în acest moment ca structură.

Discuţia privind a fi cetăţean european trebuie să fie acum separată faţă de discuţia despre cum funcţionează economia României. România nu a trecut prin ce e mai rău, dar, în timp ce recesiunea se adânceşte, sunt foarte îngrijorat că România va fi prinsă în asta şi va fi interesant de observat care va fi răspunsul României pe măsură ce situaţia se înrăutăţeşte”,

a conchis George Friedman, într-un interviu difuzat la postul de televiziune RealitateaTV.

George Friedman este fondatorul şi preşedintele STRATFOR și a fost prezent în România în cursul săptămânii trecute, începând de miercuri, 15 mai a.c., la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta International.

Expert în ştiinţe politice, George Friedman este autorul mai multor lucrări cunoscute: America’s Secret War, The Next 100 Years, The Next Decade, The Intelligence Edge.

STRATFOR este o companie globală care activează în domeniul informaţiilor strategice şi al analizelor geopolitice.

Agenţia adună şi procesează informaţiile de pe întreg globul, le filtrează, le analizează și asigură cele mai recente rapoarte, ştiri economice, politice, geopolitice şi analize militare.

Cu prilejul vizitei sale în România, George Friedman a susţinut joi, 16 mai a.c., și un discurs la Banca Națională a României, eveniment organizat sub patronajul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Sursa info: www.realitatea.net / www.ziuaveche.ro
Sursa foto: www.online.barrons.com

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.