Doi români puternic contaminați cu iod radioactiv au fost descoperiți de poliția de frontieră la granița dintre Austria și Ungaria

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 06/05/2013 » By Ligia Huțu » Actualitate, Stiri externe

Iod radioactiv

Poliția austriacă a anunțat că a descoperit doi români contaminați cu substanțe radioactive. Aceștia au fost descoperiți în timpul unui control de rutină la graniță, după ce au decis să își păstreze mâncarea și apa la rece, lângă materiale potențial mortale.

George Ionescu, în vârstă de 43 de ani, și Dorin Nicolea, în vârstă de 38 de ani, se îndreptau spre România când poliția, controlând ce transportă în mașină, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, Nickelsdorf, a folosit un detector special și a constatat că vehiculul prezenta urme de radioactivitate.

Informația a fost relatată de jurnaliștii de la Daily Mail, citați de agenția Mediafax.

În urma controlului, poliția a constatat că mașina era plină de material radioactiv.

Cei doi bărbați își țineau sticlele cu apă și mâncarea pentru drum în spatele camionetei, alături de materialele radioactive.

Ei le-au relatat polițiștilor că materialul radioactiv se afla în zona frigorifică a camionetei și că acolo mâncarea și apa se păstrează cel mai bine.

După efectuarea unor controale minuțioase, polițiștii au constatat că tot vehiculul era contaminat cu material nuclear.

Lada în care se afla Iod-131 nu era sigură și fusese utilizată pentru transportul de materiale nucleare de nenumărate ori.

Cei doi români le-au mai declarat polițiștilor că au făcut numeroase călătorii dus-întors între Olanda și România, transportând de fiecare dată Iod-131.

Poliția austriacă a securizat vehiculul cu plumb, înainte de a permite revenirea lui în România.

Cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru tratament.

Iodul-131 joacă un rol important în procedurile de diagnostic și tratament, iar primele constatări au condus la concluzia că bărbații îl obținuseră legal, dar îl transportau ilegal și într-un mod care nu era sigur.

Testele efectuate în cazul celor doi bărbați au arătat că amândoi au fost expuși la radiații și că prezentau o valoare de 40 de ori mai mare decât limita considerată sigură.

Sursa info: www.hotnews.ro
Sursa foto: www.enational.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.