Declarațiile ministrului Culturii Daniel Barbu la adresa Angelei Merkel îl pun în dificultate pe Ponta

Daca iti place articolul da-ne un like!

Published On 12/06/2013 » By Ligia Huțu » Actualitate, Politică, Stiri nationale

Daniel Barbu

Premierul Victor Ponta l-a mustrat public pe Ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru declarațiile făcute de acesta după vizita oficială în Germania și întâlnirea premierului român cu Angela Merkel.

Ponta le-a solicitat pe această cale miniștrilor cabinetului său să se abțină de la a formula critici publice la adresa Germaniei și a altor state, precizând că “nu e cazul” să se intre în competenţele economice ale Germaniei şi că miniştrii nu mai sunt analişti politici.
O spun în public, ca să mă înţelegeţi foarte clar: aş prefera ca fiecare dintre membrii Cabinetului să facă declaraţii publice în calitate de membri ai Cabinetului. Nu mai sunteţi analişti politici şi unul dintre membrii Cabinetului pe care îl respect foarte mult, domnul Barbu, vă rog să nu mai intraţi în competenţele economice ale Germaniei sau ale altcuiva, că nu e cazul şi arătăm ca un guvern neserios. Gândiţi-vă că sunteţi miniştri şi că toate declaraţiile pe care le faceţi la televizor sunt luate ca atare. Vă rog pe toţi să fiţi la înălţimea statutului de ministru, indiferent de lucrurile care ne mulţumesc sau ne nemulţumesc. Ne supărăm pe ministrul de Interne german când declară cine ştie ce despre români şi bulgari, dar au şi ei dreptul să se supere pe noi dacă vreun ministru face declaraţii de acelaşi fel”,

a declarat Victor Ponta la debutul şedinţei de guvern de astăzi, în faţa reprezentanților presei.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat în cursul zilei de ieri, la Râmnicu Sărat, că Germania “încearcă să exporte un model de disciplină fiscală nepotrivit pentru toate celelalte ţări din Uniunea Europeană“, model care nu poate fi reprodus “nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România”.

“Germania încearcă să exporte un model de disciplină fiscală care mi se pare că e nepotrivit pentru toate celelalte ţări din UE. Germania e o ţară industrială cu un ritm de dezvoltare economică ce nu poate fi reprodus nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România. Atunci, a aplica într-o ţară ca Romania un deficit structural de 0,5% înseamnă să refuzi generaţiilor viitoare, copiilor noştri, orice şansă de convergenţă cu nivelul de prosperitate măcar mediu din UE. Mie mi se pare că Romania nu trebuie să devină doar un discipol care urmează pe alţii, oricât de înţelepti ar fi, cred că trebuie să adăugăm vocea noastră, viziunea noastră”,

a declarat Daniel Barbu.

Ministrul Culturii a mai spus și că Angela Merkel “ori este prost informată, ori informată cu evenimente de acum 15-20 de ani”, dacă a susţinut la întâlnirea cu Victor Ponta că lupta împotriva corupţiei “e de mare actualitate”.

Mie mi se pare că a veni la întâlnirea cu Ponta şi a spune că chestiunea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei e de mare actualitate, înseamnă că ori e prost informat ori informat cu evenimente de acum 15-20 de ani. Nu cred că astea sunt problemele în România. E just că putem să mai combatem corupţia, mai putem îmbunătăţi funcţionarea statului de drept, dar cred că avem multe alte lucruri care sunt mai urgente pentru cetăţeni în ansamblu“,

a apreciat în declarația sa ministrul Daniel Barbu.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, înaintea discuţiei cu premierul Victor Ponta, că Germania doreşte să fie un partener al României, inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia.

Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”,

a punctat Angela Merkel.

În luna august a anului trecut, în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României, actualul ministru al Culturii Daniel Barbu a condus Departamentul de Analiză Politică al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa info: www.mediafax.ro
Sursa foto: Andreea Alexandru / Mediafax

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Tags

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Leave a Reply

Sau

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.